För några dagar sedan när jag la upp bilden på min kinesiska-läxa var majoriteten av kommentarerna något i stil med; "Är inte kinesiska svårt?" "Vad imponerande, vad duktig du är!" (tackar tackar, haha ♥), så jag tänkte att jag kunde skriva ihop ett litet inlägg om mina kinesiska-studier! ^^
 
Först vill jag klargöra att jag läser mandarin, vilket är en typ av kinesiska. Det finns flera kinesiska språk i Kina och jag läser mandarin, vilket är den vanligaste kinesiskan och den som talas av flest personer.
 
Jag började studera mandarin nu när jag började mitt andra år på gymnasiet och har studerat det i ungefär ett halv år nu. Jag älskar det och tycker att det är väldigt intressant! Egentligen skulle jag ha valt att studera italienska då jag alltid velat göra det, men när det sen visade sig att det inte fanns att välja längre valde jag kinesiska, då med anledningen att jag tycker Asien är väldigt intressant kulturellt, kinesiska verkar (och är, haha) så häftigt och jag hade precis kommit in i K-popen som då erhåller koreanska, men även en del kinesiska.
 
Toner
Kinesikan är ett tonspråk, vilket betyder att man har olika toner på olika ord. Det kan till exempel jämföras med att sjunga. Mandarinen har fyra toner, medan hakkan och kantonesiskan har sex och tolv toner om jag minns rätt. Mandarinens toner är 1) hög och jämn 2) stigande 3) "ned och upp" och 4) fallande. Ett ord kan få helt fel betydelse om man får fel ton. Ordet för "mamma" kan t.ex bli "häst" om man uttalar det med fel ton. 
 
Pinyin
Pinyin är det vi som lär oss kinesiska använder oss av innan vi lär oss tecken komplett. Då skriver man alltså ordet med romerska bokstäver med rätt ton ovanför. 
 
Tecken
 Det som många fascineras mest över när det kommer till det kinesiska språket är skriftspråket, för det liknar ju inte alls det vid är vana i, de använder sig av tecken. För att kunna skriva ett tecken måste man kunna behärska ett antal grundstreck (minns inte exakt hur många). När du sedan skriver ett tecken måste du skriva det enligt en viss ordning, du kan t.ex inte skriva lodräta streck före vågräta, eller börja från botten till toppen, men undantag finns. Allt handlar i kort om hur tecknet i sin helthet är uppbyggt.
 
Grammatik
Grammatiken är relativt lätt och ordföljden är relativt lik svenskan i vissa sammanhang, men när en kines ska beskriva när hen gjorde något säger den; "subjekt+tidsperiod (ett system för klockan)+exakt tid+verb". På svenska blir det; "Jag eftermiddag halv fem pluggade". Mandarinen skiljer inte heller på singular och plural utan det beror på sammanhanget, t.ex är ordet för "vän" och "vänner" detsamma. Vill man sen vara specifik kan man sätta in antalet framför, men när man pratar om antal finns det specifika måttsord som ska sättas framför antalet. Måttsordet varierar också beroende på vad man talar om, t.ex finns det ett måttsord för om man talar om mat och ett annat om man talar om människor. 
 
Detta var lite kort om mandarin! Hoppas ni tyckte om inlägget och tveka inte att fråga om ni vill veta något mer! ♥
 
 
Julia

Fin du är!
sv: Ja visst är de så fina! kram

JoJo

kul att inlägget har kommit upp nu. det var intressant att läsa! :D

sv; tack, vad glad jag blir att du gillar bilderna. :) haha ja, citatet är klockrent! kram <3

Terese

Åh vill också lära mig det!!

sv: Tack!!
Kramis

Sofia ⎢beautybysoxxi

Jag fascineras så av kinesiska, japanska, koreanska osv! Det låter ju inte aaaalls som andra språk, men blev inte mycket klokare av din text. Låter som att det är mycket att komma ihåg haha :D Men hade lätt velat lära mig det någon gång!

Louise

Kul att läsa! :)

Anita

Söta du :D

Tuva Björnwall

spännande!! :D

CAMILLAESI

duktig du är som lär dig kinesiska :) Tecknarna ser krångliga ut för mig

trisiaa

Åh va intressant att läsa :D

Emelie Andersson

så intressant :)
och fin är du också <3

sv: tack finaste du, kramis <3

Fanny

men åå vad lärorikt, hade 1% koll på allt detta om jag ska vara ärlig hahha..

Josse

Skulle aldrig klara av det! Du är duktig som gör det! :)

Lucy

Sjukt intressant !!

Flisan

sv: jag med :D
hehe okej idag har jag jobbet :p

jag har nominerat dig till en utmaning på mig hoppas du gör den :D

Flisan

sv: jag med :D
hehe okej idag har jag jobbet :p

jag har nominerat dig till en utmaning på min blogg hoppas du gör den :D

coffeeandcupcake.blogg.se

Kul o läsa :)

Amanda - Exklusiv skönhetsblogg på BeautyBoulevard

WOW! Va häftigt. :) Jag älskar exotiska språk, skulle så gärna vilja lära mig mandarin. Får nog ta tag i det!

Tilda Barkselius

Tycker det är så coolt att du läser kinesiska!

Alice Lindström

Väldigt bra inlägg! roligt att få veta lite mer hur det språket funkar (:

miningalinn

instressant inlägg!:)

Linn Strömberg

Så himla roligt att läsa!! <3

Sarah

De verkar sjukt svårt :P

Josefine

Roligt inlägg!!

Lydia

Vad roligt!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress