9 oktober 2012

Ridvägar!

Hästar

Hej!
För ett litet tag sedan skrev jag ett inlägg om några olika hindertyper inom ridning och här kommer ett liknande inlägg fast med ridvägar istället. :)
 
Den här ridvägen kallas för Rätt upp. Den går att göra i båda varv och vänds från A-C ( som på bilden ) eller C-A. Rätt upp rids över medellinjen som går mellan A-C. Står man på medellinjen, vilket man gör i början och slutet av många ridlektioner, så står man med hästens huvud mot någon av långsidorna.
 
 
Snett igenom. Den kan också ridas i båda varv och vänds från hörn till hörn. K-M, M-K eller H-F, F-H. När man rider snett igenom så passerar man alltid kortsidan innan man vänder och vänder från hörnet precis efter kortsidan. När man rider snett igenom så byter man varv i slutet av vägen.
 
Här är några volter. Volterna kan ridas, precis som på bilden, på sidorna av ridbanan eller i mitten. Rids volten vid A kallas den för A-volt, rids den vid C kallas den för C-volt och rids den i mitten av ridbanan kallas den för Mittvolt. Volterna kan man rida i vilket varv som helst. Volterna börjar och slutas rida vid A eller C beroende på vilken volt man ska rida och börjar och slutar vid B eller E om man rider på Mittvolten. När hästen går på en volt, ett böjt spår, så ska hästen vara ställd och böjd i nacke innåt. Stroleken på volterna kan variera och får då namn som Stora C-volten, Lilla C-volten o.s.v.
 
Den här vägen kallas för Volt tillbaka. Den kan göras varsomhelst på ridbanan och när man rider den så byter man varv. Det finns en liknande ridväg som kan kallas för Volta och den göra man precis likadant fast man gör vägen lite rundare, som en volt ( Volt tillbaka är lite mer lik en droppe ), och fortsätter i samma varv. Som alltid när man rider på böjt spår, så ska hästen vara böjd och ställd i nacke innåt.
 
 Den sista vägen blir Halvt igenom. Den kan också göras i båda varv och vägen vänds från A eller C. Vänds den från A så slutar de vid B eller E och börjar den vid C så slutar den vid E eller B, beroende på vilket varv man rider i. I den här vägen byter man också varv.
 
Alla bilder är från Google!
 
Hoppas ni förstod vad det var jag menade vid varje väg! :)
Imorgon är det onsdag och hemkunskap i skolan och efter skolan konfirmation! :)
 
Ha det bra!
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress